Frågor & Svar om Lean production
Vad är skillnaden mellan Lean och Sex Sigma?
Lean och Sex Sigma, eller Six Sigma, är två olika metoder för förbättringsarbete. Förenklat kan man säga att Lean fokuserar på att minimera slöserier, medan Sex Sigma snarare är inriktat på att minska variationer och defekter.
Lean är ett koncept som utgår ifrån Toyota Production Systems (TPS) principer för effektivare produktion, medan Sex Sigma utvecklades av Motorola. Namnet Sex Sigma kommer från matematiken, där den grekiska bokstaven σ (sigma) används för att beteckna spridningsmåttet av en standardavvikelse. Ordet sex kommer ifrån att man valt just sex standardavvikelser som mål. Inom Sex Sigma finns även ett antal nivåer som man kan nå; ju färre procentuella defekter desto högre nivå.
Lean, eller lean production, har ett desto större fokus på logistik och flöden. Utgångspunkten för det här konceptet är att organisationer och företag slösar resurser och att det därför är viktigt att implementera processer som leder till rationalisering av organisationsstrukturen. Det anses angeläget att identifiera de beståndsdelar som inte ger ett slutvärde för kunden och sedan eliminera dessa. Man vill öka lönsamheten genom att skapa mer värde för mindre arbete.
För att få ut det bästa av dessa filosofier har många företag börjat använda dem parallellt under namnet Lean Sex Sigma. Metoden bygger på att förbättra prestanda genom att både minska slöserier och variationer. Förenklat kan man säga att Lean genom sitt fokus på flödet avslöjar källor till variationer i alla dess former inom processen, medan Sex Sigma syftar till att minska denna variation. Idén med Lean Sex Sigma är att spara pengar men samtidigt höja kvaliteten på slutprodukten.