Vill du veta mer?

Fyll i ditt telefonnummer nedan
så kontaktar vi dig så snart vi kan.

  Den här webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.

  Vad är skillnaden mellan Lean och Sex Sigma?

  Lean och Sex Sigma, eller Six Sigma, är två olika metoder för förbättringsarbete. Man kan säga att Lean fokuserar på att minimera slöseriet, medan Sex Sigma fokuserar på att minska variationer och defekter. 

  Lean är ett koncept som utgår ifrån Toyota Production Systems (TPS),där konceptet TPS bygger på principer för effektivare produktion.
  Sex Sigma utvecklades av Motorola och fick sitt namn från matematiken, där den grekiska bokstaven σ (sigma) används för att beteckna spridningsmåttet av en standardavvikelse.

   Ordet sex kommer ifrån att man valt just sex standardavvikelser som mål. Inom Sex Sigma finns även ett antal nivåer som man kan nå; ju färre procentuella defekter desto högre nivå.

  Lean, eller lean production, har ett desto större fokus på logistik och flöden. Utgångspunkten för Lean är att organisationer samt företag slösar resurser. Därför är det viktigt att implementera processer som leder till rationalisering av organisationsstrukturen.


  Man anser att det är viktigt att identifiera de beståndsdelar som inte ger ett slutvärde för kunden och sedan eliminera dessa. Man vill öka lönsamheten genom att skapa mer värde för mindre arbete. 

  För att få ut det bästa av dessa filosofier har många företag börjat använda dem parallellt under namnet Lean Sex Sigma. Metoden bygger på att förbättra prestanda genom att både minska slöserier och variationer. Förenklat kan man säga att Lean som fokuserar på flödet avslöjar källor till variationer i alla dess former inom processen. Medan Sex Sigma syftar till att minska denna variation. Idén med Lean Sex Sigma är att spara pengar men samtidigt höja kvaliteten på slutprodukten. 

  Har du fått svar på din fråga?

  Kontakta oss om du behöver ytteligare hjälp.

  Kontakta oss
  Binar bilindustri

  Prenumerera på
  vårt nyhetsbrev

   Den här webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.