Vill du veta mer?

Fyll i ditt telefonnummer nedan
så kontaktar vi dig så snart vi kan.

  Den här webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.

  Vad menas med TPM?

  TPM står för Total Productive Maintenance men som man också kan kalla för TPU (totalt produktivt innehåll) på svenska. Det är en metod för att höja utrustningens effektivitet och utveckla företagets processer. TPM är ett begrepp som introducerades på 1970-talet, efter att japanska ingenjörer studerat och vidareutvecklat amerikanska tekniker för produktivt underhåll. Metoden kommer framförallt till sin rätt i en automatiserad och/eller underhållsintensiv industri. 

  TPM och Lean
  Förenklat kan man säga att företag normalt handlar efter en reaktiv eller proaktiv strategi vad gäller underhåll av maskiner. Reaktiv innebär att man använder maskinerna tills de går sönder och sedan lagar dem, medan proaktiv innebär att man använder preventiva underhållsaktiviteter för att undvika att maskiner går sönder. Genom att implementera TPM använder man en aggressiv strategi för underhåll vilket innebär att målet, förutom att undvika fel i maskiner och utrustning, även är att förbättra maskinernas produktivitet.

  Såväl TPM som lean production handlar om att minska slöserier, men där den senare är ett tankesätt och en filosofi är TPM en metod. Det kan till exempel handla om att eliminera stillestånd, hastighetsförluster och kvalitetsförluster.

  TPM idag
  I och med ökad automatisering inom industrin så riskerar operatörer att inte hänga med i utvecklingen och därmed förlora kontroll och kunskap om sina maskiner. Som konsekvens av detta upptäcker man inte alla begynnande problem i tid och att man åtgärdar fel bara tillfälligt. Det är därför viktigt att operatörer får utbildning och involvering i skötseln av utrustning. Men även att underhållsavdelningen får möjlighet att fokusera på mer avancerat underhåll och på förbättringsåtgärder för utrustningen. I och med den snabba tekniska utvecklingen växer intresset för TPM världen över.

  Har du fått svar på din fråga?

  Kontakta oss om du behöver ytteligare hjälp.

  Kontakta oss
  Binar bilindustri

  Prenumerera på
  vårt nyhetsbrev

   Den här webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.